Ceramika naczyniowa, pobrane próbki różnych pyłków, zbóż i pestek prezentowane są od piątku w Małym Skansenie przy Ostrowie Lednickim w ramach wystawy "Co jadano na Ostrowie Lednickim". Ekspozycja ma przybliżyć tematykę średniowiecznej kuchni i dawnych sposobów pozyskiwania pożywienia.
Jak tłumaczyła Danuta Banaszak z Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy, głównym zadaniem nowej wystawy jest przybliżenie tematyki średniowiecznej kuchni i dawnych sposobów pozyskiwania różnych produktów spożywczych.
"Zaprezentowane na wystawie zostaną zabytki archeologiczne, które odkryto w trakcie prac wykopaliskowych prowadzonych nie tylko na Ostrowie Lednickim, ale również i w naszym drugim oddziale w Gieczu. Będą to szczątki kostne zwierząt, nie tylko takie, które nam pozostały po jedzeniu tychże zwierząt, ale i takie, które zostały wtórnie wykorzystane, użyte do zrobienia z nich różnych przedmiotów - które będzie można na tej wystawie zobaczyć - narzędzi, dzięki którym uprawiano rolę, polowano" - mówiła.
Dodała, że na ekspozycji prezentowana będzie także ceramika naczyniowa, oraz próbki z pyłkami, zbożami i pestkami. Z ich pomocą - jak tłumaczyła Banaszak - przedstawione zostaną informację o pięciu środowiskach, z których pozyskiwano pokarmy.
"Mówimy tu o lasach, w których żyły dzikie zwierzęta, w których zbierano niektóre rośliny. Mówimy o łąkach, na których wypasano zwierzęta, także kolejne rośliny jak zioła mogły być zbierane, oraz o ziemi uprawnej, polach gdzie były zarówno zboża jak i rośliny ogrodowe. Oczywiście to także woda z rybami, i powietrze - z różnym ptactwem, na które także polowano" - wskazała.
Banaszak podkreśliła, że ważnym elementem wystawy jest jej walor naukowy. Została ona zrealizowana - jak tłumaczyła Banaszak - m.in. "w oparciu o źródła historyczne, oraz wyniki różnorodnych, interdyscyplinarnych badań. Początek ich oczywiście to prace wykopaliskowe prowadzone w różnych miejscach Ostrowa Lednickiego i potem badania przyrodnicze i fizykochemiczne. Wśród nich np. badania szczątków kostnych zwierząt, traserologiczne, mikroskopowe i makroskopowe szczątków roślin, pozostałości tłuszczów, radiowęglowe" - mówiła.
Równolegle z wystawą zaplanowano działania edukacyjne, w tym lekcje muzealne związane z tematem wystawy, oraz dodatkowe atrakcje wizualne - na wystawie będzie można zobaczyć także film, który odtwarza ucztę średniowieczną.
"W oparciu o dokumentację z prac wykopaliskowych prowadzonych na Ostrowie Lednickim, w okolicach palatium, podjęliśmy próbę zrekonstruowania odkrytych tam spiżarni. Dzięki uprzejmości pani Małgorzaty Krasnej-Korycińskiej mogliśmy wykorzystać kilka przepisów z jej książki, dzięki czemu popularyzujemy wśród odwiedzających nie tylko wiedzę o tym co, ale również jakie potrawy dzięki tym produktom, można było uzyskać" - wskazała.
Wystawę dofinansowano ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego.
Wystawa jest dostępna dla zwiedzających od 2 sierpnia w Małym Skansenie przy Ostrowie Lednickim. (ajw/ aszw)
[ZT]2663[/ZT]
[ZT]2662[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz